Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Nikolay Zlatkov: Ο άνθρωπος που έκλεψε τις εντυπώσεις


Ο Βούλγαρος Nikolay Zlatkov, συμμετείχε στη 2η Ανάβαση Δερβενοχωρίων "Βαγγέλης Παλαπανίδης" με το εντυπωσιακό σε ήχο και επιδόσεις Audi Quattro S1, που βρέθηκε στην Ανάβαση χάρη στις ενέργειες της ελληνικής αντιπροσωπείας της Εταιρείας Λιπαντικών και Χημικών Bardahl  και φυσικά του Αθλητικού Σωματείου Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου (Α.Σ.Σ.Ο.Α.Α.).

Ένα αυτοκίνητο με την ιστορία και το κύρος του Audi Quattro S1, που μεσουράνησε στις Ειδικές Διαδρομές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ κατά τη δεκαετία του '80 με τα αλησμόνητα αυτοκίνητα του Group B, αποτελούσε από μόνο του λόγο ώστε να βρεθεί ο κόσμος στο βουνό. Οι παλαιότεροι, βρέθηκαν στην Ανάβαση με νοσταλγία, ακούγοντας ήχους που τους θύμισαν το όμορφο παρελθόν, ενώ οι νεότεροι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια γνώμη ιδίοις όμμασι, για τα θρυλικά αυτοκίνητα εκείνης της εποχής. Το αποτέλεσμα αποδείχθηκε ιδανικό, κάτι που φάνηκε τόσο από την αθρόα προσέλευση, όσο και από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των θεατών του αγώνα. Όμως κανένα αυτοκίνητο δεν κινείται μόνο του και μπορεί κάποια, μεταξύ των οποίων και το Audi Quattro S1 να έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό,  όμως αυτή η ιστορία είναι συνυφασμένη και με τα πρόσωπα που συνδέονται με το εκάστοτε αυτοκίνητο. Στη δική μας περίπτωση λοιπόν, οδηγός του εντυπωσιακού από κάθε άποψη (ήχου, εμφάνισης, επιδόσεων) αυτοκινήτου είναι ο Nikolay Zlatkov, που σαφώς αξίζει να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο.

Ο 47χρονος Βούλγαρος οδηγός έχει μακρά ιστορία στο χώρο των αγώνων. Ξεκίνησε την καριέρα του με Lada κατά τη δεκαετία του '80 και συμμετείχε για πολλά χρόνια στο Πρωτάθλημα Ράλλυ Βουλγαρίας, έχοντας οδηγήσει δυνατά αυτοκίνητα όπως Toyota Celica GT4, Ford Escort και Subaru Impreza WRC. Στους αγώνες ανάβασης μεταπήδησε, όπως δήλωσε, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, όμως η καρδιά του παραμένει στα ράλλυ, διότι έχουν σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια από τις αναβάσεις, όπου η οδήγηση διαρκεί λιγότερο. Τα τελευταία χρόνια, αγωνίζεται σε αγώνες Αναβάσεων, ενώ φέτος κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο της κατηγορίας του, σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις και νίκες, σε δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες ανά την Ευρώπη.

Γνωρίζοντας τον Niki Zlatkov στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη 2η Ανάβαση Δερβενοχωρίων "Βαγγέλης Παλαπανίδης", γίνεται κατανοητό πως είναι ένας επαγγελματίας οδηγός με εξαιρετική συμπεριφορά και στο περιθώριο των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι κατά την επιστροφή των αυτοκινήτων στο τέλος του πρώτου σκέλους, πολλοί θεατές είχαν βγει στο δρόμο, ζητώντας του να σταματήσει το αυτοκίνητο και να τους επιτρέψει να φωτογραφηθούν με αυτό. Εκείνος, παρόλο που βρισκόταν μέσα στον αγώνα, υπομονετικά έκανε πράξη κάθε επιθυμία των θεατών, τονίζοντας έπειτα: "Έχω έρθει εδώ για έναν λόγο. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ καλό και πρέπει να τους ικανοποιούμε, διότι αυτοί είναι ο λόγος που συμμετέχουμε στους αγώνες, καθώς χωρίς αυτούς δε θα μπορούμε να έχουμε χορηγούς". Ο ενθουσιασμός των θεατών πάντως, φαινόταν και στα Pits, όπου κάθε φορά που το Audi επέστρεφε από τη διαδρομή, στην τέντα της Prospeed ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, επιζητώντας να δει από κοντά ή να φωτογραφήσει το Audi Quattro S1 και τον οδηγό.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας για τον αγώνα, παραθέσαμε ορισμένες ερωτήσεις στον Nikolay Zlatkov, τις απαντήσεις του οποίου μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία για εσάς. Πώς σας φάνηκε η εμπειρία; Πώς αισθάνεστε;
Nikolay Zlatkov: Όταν κερδίζεις είναι πάντα ωραία και όλοι είναι χαρούμενοι. Ο αγώνας ήταν δύσκολο και αυτό μου άρεσε πολύ, γιατί μου αρέσουν ιδιαίτερα τα δύσκολα. Η εμπειρία ήταν πολύ όμορφη και αισθάνομαι χαρούμενος. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στην Ελλάδα για αγώνα, αν και την έχω επισκεφθεί αρκετές φορές για διακοπές, κυρίως στη Χαλκιδική. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Ως προς τον αγώνα, υπάρχουν πολλοί καλοί οδηγοί εδώ, ενώ επίσης με εντυπωσίασαν οι αντιδράσεις των θεατών, οι οποίοι ήταν πολλοί και πάρα πολύ θερμοί. Στην Ευρώπη οι θεατές εντυπωσιάζονται μεν, αλλά δεν είναι τόσο εκδηλωτικοί όσο οι Έλληνες και αυτό μου άρεσε πολύ.

Πώς σας φάνηκε ο αγώνας;
Nikolay Zlatkov: Η διαδρομή ήταν πολύ γρήγορη, αλλά θα προτιμούσα να είναι περισσότερο καθαρή. Υπήρχε αρκετό χώμα στη διαδρομή που με δυσκόλευε, οι διαδρομές στις Ευρωπαϊκές αναβάσεις είναι πολύ καθαρές και δε νιώθεις αβεβαιότητα να κινηθείς στο όριο με σλικ ελαστικά, ενώ εδώ νιώθεις. Αυτός είναι και ο λόγος που είδα αρκετούς να χρησιμοποιούν ελαστικά για ράλλυ και όχι για αναβάσεις.

Θα θέλατε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας από τους αγώνες αναβάσεων στην Ευρώπη, αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας;
Nikolay Zlatkov: Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι πως για την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει πολύ υψηλό κόστος, αλλά καλές ιδέες. Έχω βρεθεί σε αρκετές διαφορετικές χώρες και έχω δει αρκετά διαφορετικά είδη μπαριέρας. Στην Ελβετία για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν για μπαριέρα, ειδικά διαμορφωμένους κορμούς δέντρων, ενώ στο Λουξεμβούργο τοποθετούσαν μπροστά από δέντρα μεγάλα σακιά με άμμο. Ακόμη, ο δρόμος κλείνει από την Παρασκευή, σκουπίζεται καλά και δεν περνάει κανένας εκτός από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα της οργάνωσης. Οπότε, αρκούν κάποιες έξυπνες λύσεις για να βελτιωθεί η ασφάλεια στις αναβάσεις, πέρα από το οικονομικό κεφάλαιο που απαιτείται.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες θεατές;
Nikolay Zlatkov: Ότι έμεινα εντυπωσιασμένος από τη θέρμη με την οποία με υποδέχθηκαν και για αυτό έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό στον αγώνα. Ελπίζω να ξαναέρθω στη χώρα σας για κάποια Ανάβαση στο μέλλον. Σας ευχαριστώ!